perjantai 7. kesäkuuta 2013

Raparperi-mansikkatäytekakku alkukesän kunniaksi

Toukokuun loppu oli hämmentävän lämmin ja luonto oli aikaansa edellä. Raparperit olivat nimittäin jo ehtineet  kukkimaan! Puskista onneksi löytyy vielä runsaasti nuoriakin varsia, ja päässä pyörii useita raparperiherkkujen reseptejä. Pyöräytin viikonloppuna mansikka-raparperitäytekakun synttärisankareiden kunniaksi:
Tämän verran oli enää jäljellä, kun ehdin kameran kanssa paikalle!

Raparperi-mansikkatäytekakku

Täytekakkupohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (vetoisuus 2,5 litraa). Sekoita jauhot keskenään. Käytä mielellään huoneenlämpöisiä kananmunia. Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Käytä vatkaamiseen aikaa, sillä näin saat kuohkean kakun. Vaahto on valmista, kun vaahtoon sormella tai lusikalla vedetty vako täyttyy HITAASTI. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon, sekoita varovasti. Kaada taikina vuokaan ja vuoka uuniin. Paista kakkua 25-35 minuuttia, kokeile kypsyyttä hammastikulla. (Jos käytät pinnoitettua paistovuokaa: paista kakkua 10 minuuttia 175 asteessa, sen jälkeen voit laskea uunin lämpötilan 160 asteeseen.) Anna kakun hieman jäähtyä ennen kumoamista.

Raparperitäyte:
4-5 raparperinvartta pilkottuna
2 tl kanelia
1 rkl sokeria

Lisää ainekset kattilaan, anna kiehua hiljalleen, kunnes raparperit ovat pehmenneet hillokemaiseksi. Anna jäähtyä. Sokerin määrää voit säädellä oman maun mukaan.

Vaniljatäyte:
1 prk (2,5 dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 prk (Valio) maustettu rahka, vanilja (tai tavallista rahkaa + vaniljasokeria)

Vaahdota vaniljakastike ja sekoita maitorahka joukkoon. Tähän ei mielestäni tarvi lisätä sokeria, kastikkeessa sitä on ihan riittävästi. Vaniljatäytteen jämäkkyyttä voit säädellä rahkan määrällä. Yhdellä purkilla lopputulos on melko juokseva.

Kakun päälle:
2 dl kuohukermaa vatkattuna (+ 1tl vaniljasokeria)
1 rasia tuoreita mansikoita viipaloituna
mintunlehtiä

Kakun kokoaminen:
Leikkaa jäähtynyt täytekakkupohja kahteen osaan. Jos sait aikaiseksi kuohkean kakun, sinun ei välttämättä tarvitse kostuttaa kakkupuolikkaita. Täytteet olivat itselläni sen verran kosteita, että niiden neste riitti hyvin kostuttamaan koko kakun. Jos pelkäät kuivaa kakkua, kostuta puolikkaat esim. mansikkamehulla. Nosta alempi puolikas tarjoiluvadille. Kaada rohkeasti paksu kerros raparperitäytettä kakkupuolikkaan päälle ja levitä reunoille saakka. Lisää päälle reilusti vaniljatäytettä. Nosta toinen puolikas kakkua täytteiden päälle. Levitä kermavaahtoa kakun reunoille. Kakun päällysosaan muotoillaan kermavaahdolla "aukko"; eli reunoille noin 2 cm levyinen reunus kermavaahdolla, mutta kakun keskikohta jätetään paljaaksi. Tähän aukkoon kaadetaan kerros vaniljatäytettä. (Tietysti, jos vaniljatäytteesi on kovin jämäkkää eikä se levity itsekseen, nämä työvaiheet on helpompaa tehdä toisin päin.) Vaniljatäytteen päälle kasataan mansikkaviipaleet. Anna vetäytyä muutama tunti ennen tarjoilua. Koko komeuden voi koristella tuoreilla mintunlehdillä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti